tisdag 24 december 2019

Julaftonsmorgon


En sen kväll och arla morgon har jag denna julaftonsmorgon.
Jenny har varit på kaffe och gick just hem för att börja med dagen.

Min matlagning igår, flöt på så bra och allt var klart tom städningen vid 16-snåret.
Vad som däremot inte var bra , var att gubben kräktes.
En morgontemp på 38 idag , men inga mer kräkningar, peppar peppar.
Vi har alla, trots allt beslutat att ignorera sjukdomar och fia jul ihop ändå, för hur det än blir, så är ju alla smittbärare, då vi alla umgåtts varje dag vid olika tillfällen.
100% säkra är vi dock inte på att det faktiskt är magsjuka än.
Drabbas någon mer så är det nog det.
Men gubbens illamående kan ju bero på febern, samt att han slutat röka och är lite känsligare mot div sjukdomar, som man kan bli i början då immunförsvaret kommer igång. Han och dottern har 4 veckor rökfritt på Torsdag.
Han har mao inte rökt nåt sen han sist var på Las.

"En del gånger handlar det nog om att man känt att luftvägarna varit irriterade och det har medvetet eller omedvetet fått individen att äntligen ta tag i rökstoppet. Men infektionen fanns där redan och rökstoppet kunde inte förhindra att infektionen bröt ut. Ett annat alternativ är att kanske har någon eller några av cigarettrökens gifter hämmat det naturliga försvaret mot infektioner - man bär på ett virus eller en luftvägsbakterie som inte orsakar så mycket symptom just för att immunsystemet är tillbakapressat. Vid rökstopp kan ens immunförsvar (äntligen) slå till mot bakterierna eller viruset vilket man märker av, t ex i form av den typ av symptom du beskriver. De flesta brukar dock bli bättre vad gäller luftvägsbesvär när de slutar röka (och på sikt är ju ett rökstopp det viktigaste man kan företa sig om man vill få bukt med luftvägsbesvär samt undvika riktigt svåra luftvägssjukdomar som KOL eller cancerförändring i slemhinnor).


Matz Larsson
Lungspecialist"
Källa:
https://www.netdoktor.se/sluta-roka-sluta-snusa/fraga-doktorn/blir-sjuk-nar-jag-slutar-roka/

Nu ska jag koka lite mer kaffe och sakta starta vår dag.
Denna dag som är Julafton !



Inga kommentarer: